Professionell Brandskyddsdokumentation och Brandskyddsbekrivning
När bygglov sökes hos kommunen skall en brandskyddsbeskrivning (brandskyddsdokumentation) - projekteringsunderlag bifogas bygghandlingarna. Efter avslutat byggprojekt skall en brandskyddsdokumentation/relationshandling upprättas. Dessa dokument skall till kommunen innan slutbesked kan erhållas.
Vid all form av ny, om- och tillbyggnad skall dessa steg genomföras. Även vid verksamhetsförändringar t.ex från kontors- till hotellverksamhet. Vi har lång erfarenhet av brandskyddsbeskrivning, brandskyddsdokumentation & sakkunnighetsintyg.
Vad innebär en brandskyddsbeskrivning och varför är den viktig?
En brandskyddsbeskrivning är ett detaljerat dokument som redogör för byggnadens brandskyddsåtgärder och uppfyller Boverkets byggregler (BBR) samt Brandskyddsföreningens standarder.
Den täcker tekniska aspekter som brandcellsindelning, brandspridningsskydd, samt detaljer om installationer som brand- och utrymningslarm och ventilationssystem med automatisk avstängning vid brand. Syftet är att minimera brandrisken och säkerställa att byggnaden möter alla lagstadgade säkerhetskrav. För utförliga riktlinjer om brandskyddsdokumentation, se Brandskyddsföreningen SBF 2013 och Boverkets brandskyddsregler.
Brandskyddsbeskrivning: En översikt av byggnadens brandskyddssystem
För varje byggnad eller anläggning bör det finnas en dokumentation av brandskyddet som är tillräckligt omfattande för att säkerställa att skäliga brandskyddsåtgärder vidtas och hålls funktionsdugliga. Befintliga byggnader eller lokaler som saknar brandskyddsdokumentation kan beskrivas utifrån gällande byggregler.
Genom att identifiera och inventera verksamhetens brandtekniska installationer och utrustning, erhåller man ett underlag som kan ligga som grund för systematiskt brandskyddsarbete (SBA).
För att få ta lokalen i bruk krävs en besiktning på plats av oss tillsammans med intyg från respektive leverantör i projektet. Ett sakkunnigintyget, som också kallas för brandskyddsdokumentation är något som är viktigt att såväl arbeta med som att ha tillgång till i byggnaden när projektet är klart för användning. Dokumentationen ska alltid tas fram vid nybyggnation eller vid ändring av byggnad som påverkar brandskyddet. Det är viktigt för allas säkerhet att alla regler och föreskrifter följs.
Så upprättar vi din brandskyddsdokumentation steg för steg
Vi anpassar brandskyddsbeskrivningar specifikt för varje projekt och följer noggrant BBR och Brandskyddsföreningens riktlinjer för att uppfylla alla krav. Under projekteringen analyserar vi byggnadens förutsättningar och tekniska behov, där vi bland annat granskar brandceller, placering av utrymningsvägar och val av brandklassade material. Vi specificerar även hur säkerhetssystem ska installeras för att effektivt kunna begränsa brand och rökutveckling, exempelvis med automatiserade brandskyddsanordningar och speciallösningar för ventilationssystem.
Fördelar med en tekniskt grundlig brandskyddsbeskrivning
En tekniskt väl genomarbetad brandskyddsbeskrivning är en nyckel till att få byggprojektet godkänt av myndigheterna. Den säkerställer att byggnaden är rustad för att motstå brand och underlättar hela byggprocessen genom att tydligt beskriva varje säkerhetsåtgärd – från utrymningsplaner och nödutgångar till placering av brandklassade dörrar och fönster. Genom att följa aktuella brandskyddsnormer och uppdaterade säkerhetsriktlinjer från BBR och Brandskyddsföreningen kan vi minimera risker och säkerställa trygghet för alla som vistas i byggnaden.
Varför välja oss för din brandskyddsbeskrivning och dokumentation?
Med vår erfarenhet och djupa kunskap inom brandskyddsfrågor garanterar vi att brandskyddsbeskrivningen möter de högsta tekniska standarderna. Våra experter är alltid uppdaterade med de senaste förändringarna inom BBR och använder Brandskyddsföreningens senaste riktlinjer för att utforma en säker och långsiktigt hållbar lösning. Detta säkerställer att byggnadens brandskydd är i linje med både lagkrav och de högsta säkerhetsnormerna på marknaden.
Brandskydds-dokumentation
Arbetet utförs i olika steg vid projekteringen för att göra det så effektivt, enkelt och överskådligt som möjligt. Några exempel på huvudområden i en brandskyddsdokumentation (nygghandling) visas nedan.
- Översiktlig beskrivning
- Dimensionerande förutsättningar
- Utrymning
- Skydd mot brandspridning inom brandcell
- Skydd mot brand- och brandgasspridning mellan brandceller
- Bärförmåga vid brand
- Skydd mot uppkomst av brand
- Ventilationssystem
- Fast släckanordning
- Anordningar för räddningstjänstens åtkomst och brandsläckning
- Övriga brandtekniska årgärder
- Drift- och underhållskontruktioner
- Förslag till kontrollpunkter i kontrollplan
Brandexperten är en helhetsleverantör inom Arbetsmiljö, Första Hjälpen och Brandskydd.
Vi hjälper dig över hela landet. Har du någon fundering tveka inte att kontakta oss!
Ring oss 020-29 90 00 Kontakta oss, vi finns över hela landet!