Släcksystem Kök - Ansulex, Amerex och Buckeye
Släcksystem för restaurangkök
Brand i fritösen, grill, stekbord eller annan storkökutrusning är alltid farlig, och då gäller det att den släcks fort. Det är därför det blivit näst intill standard i alla kök. Oljan tänds, och eftersom fett sitter i filtren så sprider sig röken upp i ventilationen och risken är stor för att det blir en totalbrand. Konsekvenserna av detta är så pass stora att släcksystem i kök är något som vi installerar regelbundet.
Upptäck, släck eller begränsa spridning av brand ditt restaurangkök med ett anpassat släcksystem för storkök. Ett brandsläcksystem för kök är en viktigt del av det totala brandskyddet för dig som hotell- eller restaurangägare.
Ett korrekt utfört släcksystem kan, om brand skulle uppstå, bidra till att rädda liv och till att reducera kostnader kopplat till brand. Brand i köksutrustning är alltid farlig och kan sprida sig snabbt på grund av de
stora mängder fett och olja som ofta ansamlats i filter, kåpor och
ventilationskanaler. Risken för en totalbrand är stor. Uppskattningsvis hälften av alla bränder på hotell och i restauranger startar i köket.
Att på egen hand försöka släcka en brand som uppstått i ett storkök med en vanlig brandsläckare är oftast en omöjlighet eftersom hett fett och heta metallytor gör att elden snabbt självantänder igen. Risker för personskador och att elden sprider sig genom ventilationskanaler till andra delar av byggnaden är också stor.
Professionell installation av kökssläcksystem
ANSULEX
Släcksystem för kök och restaurang
Ansulex är ett avancerat släcksystem som är designat för att hantera bränder i miljöer där traditionella släckmetoder kan vara ineffektiva eller osäkra.
Ansulex är ett automatiskt brandskyddssystem som är specifikt utformat för att skydda köksutrustning, såsom stekhällar, fritöser och ventilationskanaler. Systemet använder en kemisk släckvätska som snabbt och effektivt släcker bränder och förhindrar återantändning.
Tyvärr räcker inte vanliga handbrandsläckare till, och då måste ett snabbt och effektivt släcksystem aktiveras omgående. Det finns olika storlekar på detta system, och vi kan snabbt och enkelt räkna ut vilken typ av system som behövs till ert kök. Vi rekommenderar Ansulex, då det idag är det absolut vanligaste, och marknadens bästa. Men givetvis är vi lyhörda om det kommer ett bättre och mer effektivt system.
Ansulex-systemet aktiveras automatiskt vid brand och sprutar ut släckvätskan i ett kontrollerat mönster, vilket minimerar skador och bidrar till att återställa normala verksamhetsförhållanden snabbt. Dessutom är systemet designat med fokus på miljövänlighet, vilket gör det till ett hållbart val för brandsäkerhet.
Med Ansulex kan verksamheter känna sig trygga i att de har en effektiv och modern lösning för brandbekämpning. Vi tar hand om allt, från projektering, design, installation och dokumentation samt service. Allt från ett mindre Ansulex i köket, till stora gassläcksystem i ert serverrum.
AMEREX
Automatiskt släcksystem för kök
Amerex® är ett automatiskt släcksystem som utvecklats speciellt för att klara bränder i kök, från den minsta grillkiosken till det största restaurangköket. Amerex släcksystem används idag av flertalet större restaurangkedjor i hela världen.
Amerex® kökssläcksystem består av en vätska som vid brand automatiskt sprutas över elden och snabbt kväver branden. Vätskan bildar ett tätt skumlager som förhindrar att elden återantänds.
- Konkurrenskraftig prissättning och kostnadseffektiva komponenter
- UL 300-listad och NFPA-kompatibel.
- Fyllda, lagrade tryckmedelscylindrar.
- Designad för nyinstallation eller eftermontering.
- Maximal medelutsläpp med färre munstycken.
- Apparatspecifik eller zonförsvarstäckning.
- Mekanisk, pneumatisk eller elektrisk detekteringskontroll alternativ.
- Robust manuell dragstationsdesign minskar oönskade utsläpp.
Amerex är provat och godkänt enligt den amerikanska NFPA standarden för släckanläggningar i restaurangkök, Samt även UL 300. Det är också godkänt av bland annat VDS, Tyskland, och av Germanischer Lloyd, U.S. Coast Guard och Det Norske Veritas för användning på fartyg. Även i Sverige är systemen godtagna av brandmyndigheter, försäkringsbolag och Sjöfartsverket.
AMEREX är certifierade enligt ISO 14000 och arbetar systematiskt med att säkerställa att deras produkter inte är skadliga för miljö eller för människor. Den släckvätska som AMEREX använder är helt ofarlig för personal och kan lätt tvättas bort efter släckning.
Buckeye
Släcksystem för storkök
Buckeye Kitchen Mister är ett UL-300- listat och CE-märkt släcksystem för storkök. Systemet är automatiskt, men kan också utlösas manuellt och fungerar oberoende av vatten- eller strömförsörjning.
Systemet anpassas individuellt för varje enskilt kök och installeras sedan av en auktoriserad installatör. Installatören erbjuder också auktoriserad kontroll och service i enlighet med NFPA 17A och tillverkarens riktlinjer. Detta garanterar att den önskade funktionen och tillförlitligheten bibehålls.
Kitchen Mister använder beprövad släckteknologi och släckmedel som snabbt och effektivt stoppar brandförloppet och förhindrar återantändning. Släckmedlet är vätskebaserat och tvättas lätt bort vid sanering.
- Snabb leverans från vårt centrallager i Göteborg.
- Installationstiden minskas med upp till 50%*.
- Branschens största täckningsområde för släckmunstycken.
- Hög släckkapacitet och återantändningsskydd.
- Vätskebaserat släckmedel fritt från PFAS och andra miljögifter.
- Systemet kan utlösas både automatiskt och manuellt.
- Rostfria skåp finns som tillval.
- Trycksatt cylinder med släckmedel utan behov för extern drivpatron.
- Kitchen Mister är testat och UL-listat för alla typer av kok- och stekutrustning.
Systemet kan installeras utan rördragning till detektionsvajer, dragstation och gasventil, utan användning av brythjul. Dessutom krävs endast en bygel för smältbleck i varje installation. Detta reducerar både installationstid och kostnader.
Service av ditt släcksystem för kök
Genom att boka regelbunden service hos oss, säkerställer du att ditt släcksystem för kök alltid är i toppskick och uppfyller gällande säkerhetskrav. Regelbunden kontroll och underhåll av ditt brandskydd förlänger dess livslängden och säkerställer att allt fungerar på ett korrekt sätt i händelse av brand. Funktionskontroll ska enligt regelverk och tillverkarens villkor ske var sjätte månad.
Vår service inkluderar bland annat:
- Total översyn av anläggningen
- Byte av branddetektering
- Kontroll av munstycken
- Testning av funktion
- Översyn av placering
Regler och riktlinjer för installation av släcksystem för kök
Kraven på hur brandsläckningssystem för storkök och restauranger ska se ut finns beskrivet i Svenska standard - SS-EN 17446. För att förtydliga standarden har Svenska brandskyddsföreningen tillsammans med branschrepresentanter tagit fram ett nytt regelverk: SBF 508:1 Regler för kökssläcksystem. Det nya regelverket ska göra det enklare för anläggningsfirmor att installera systemen på rätt sätt och höja brandsäkerheten i restauranger och storkök.
SBF 508:1 Regler för kökssläcksystem innehåller riktlinjer och krav på installation, skötsel och underhåll för att förbättra brandsäkerheten i köksmiljöer.Regelverket är framtaget tillsammans med försäkringsbolag, installatörsföretag, besiktningsorganisationer, branschorganisationer, sprinklerkonsulter, certifieringsorgan och materialleverantörer.
SBF 2025:1 Norm anläggarfirma kökssläcksystem anger en kvalitetsnivå på den organisation, personal och verksamhet en anläggarfirma ska ha.Målsättningen är att denna norm ska bidra till att kökssläcksystem utförs med tillfredställande kvalitet och tillförlitlighet.Brandexperten är genom sitt moderbolag Next Safety Group behörig anläggarfirma för släcksystem kök